Dette må du tenke på dersom du skal ha med hunden til utlandet!
Mange planlegger nå sommerferie, og for flere betyr det at man ønsker å ta med hunden på tur til Europa. Dersom du skal reise utenlands med hunden din, er det viktig at du vet hvilke lover som gjelder for det landet du skal reise til og hva som kreves for å kunne ta hunden inn i Norge igjen.
Dette må du huske på hvis du vil ta med deg hunden din til utlandet, også til Sverige:
- Hunden må være ID-merket med microchip.
- Hunden må ha eget, gyldig EU-hundepass, utstedt av veterinær.
- Hunden må ha fått nødvendige vaksiner.
- I tillegg bør hunden beskyttes mot ulike parasitter og insekter som finnes i områdene du reiser til og som kan overføre sykdommer til hunden din. Avhengig av hvor man reiser, kan det også være nødvendig å behandle hunden mot flått, sandfluer, lopper og hjerteorm.
Det er bestemmelsene i landet du reiser til som avgjør hvilke vaksiner som kreves.
Etter et utenlandsopphold, finner du på www.mattilsynet.no til enhver tid oppdatert informasjon om innreiseregler når du skal tilbake til Norge.
Vil du vite hvilke regler som gjelder for å ta med kjæledyr til andre land enn Norge, bruk linkene du finner på www.mattilsynet.no, eller ta kontakt med veterinærmyndighetene eller ambassaden i landet du skal reise til.
Revens dvergbendelorm
Alle hunder som har vært i utlandet, skal være behandlet mot revens dvergbendelorm, Echinococcus multilocularis. Hunden må som hovedregel være behandlet av veterinær i utlandet 24-120 timer før ankomst Norge, og dette må bekreftes i passet. Alternativt kan man velge et behandlingsopplegg hvor man gir ormekur to ganger før man reiser utenlands, og deretter behandler hunden med maksimalt 28 dager mellom hver behandling. Dette må utføres hos veterinær og bekreftes i hundepasset.
Revens dvergbendelorm er en bendelorm som kan bæres og dermed spres av rev, hunder og i sjeldne tilfeller katter. Parasitten kan forårsake svært alvorlig sykdom i blant annet lever hos mennesker, som i tillegg kan være vanskelig å behandle. Infeksjon skjer via avføring fra infiserte dyr. Dyrene selv viser ingen symptomer, og eggene er for små til å sees med det blotte øye. Revebendelorm forekommer lokalt i store deler av Europa, spesielt i Sentral- og Øst-Europa, inkludert Baltikum. Den er også påvist i Sverige. Vi er privilegerte som ikke har parasitten i Norge. Her kan vi gå ut i marka og plukke bær uten å være redd for få i oss parasitten, noe man ikke kan i mange andre land.
Hvilke regler gjelder hvis du reiser med hund “bare” fra Sverige?
ID-merking: Hunden må være ID-merket med en godkjent mikrochip
- EU-hundepass: Hunden må ha et gyldig pass utstedt av autorisert veterinær i Norge eller et annet EU/EØS-land. Passet må være signert av deg som eier.
- Ormekur mot revens dvergbendelorm: Hunden må behandles mot revens dvergbendelorm, Echinococcus multilocularis, i Sverige 24-120 timer før ankomst Norge og behandlingen må bekreftes i passet. Alternativt kan man velge et behandlingsopplegg hvor man gir ormekur to ganger før man reiser utenlands, og deretter behandle hunden med maksimalt 28 dager mellom hver behandling. Dette må utføres hos veterinær og bekreftes i hundepasset.
Rabiesvaksinasjon
Reiser man til andre EU-land enn Sverige, kreves rabiesvaksine. Når dyret får vaksinen for første gang eller den forrige er utløpt, må du vente 21 dager før vaksinasjonen er gyldig. Gå inn på www.mattilsynet.no for å se hvilke bestemmelser som gjelder for rabiesvaksinering.
Rabies, eller hundegalskap, er en dødelig virusinfeksjon hos både mennesker og dyr, som smitter gjennom spytt fra syke dyr. Den vanligste smittemåten er hundebitt.
Beskyttelse mot flått
Jo lenger sør du kommer i Europa, desto større er risikoen for at hunden din blir angrepet av brun hundeflått, Rhipicephalus sanguineus. Hundens hud og pels kan fort bli helt dekket av denne flåtten, og du kan til og med se flåtten sitte i store klaser på huden. Den brune hundeflåtten sprer flere alvorlige sykdommer, som babesiose, monocytisk ehrlichiosis og hepatozoonosis.
Behandling bør starte før avreise. Du bør også kontrollere hundens pels og hud under turen, slik at eventuell flått raskt kan fjernes fra hunden. Dette beskytter også hunden mot angrep fra andre flåttarter, blant annet Ixodes Ricinus, som vi har i Norge.
Myggbårne infeksjoner
Leishmaniasis er en svært alvorlig parasittsykdom hos hunder, som spres av sandfluer. Hos de aller fleste hunder fører infeksjon til alvorlig, kronisk systemisk sykdom som krever gjentatt eller livslang behandling. Det kan ta lang tid før Leishmania-infiserte hunder viser symptomer (flere måneder eller til og med år) etter at de er smittet via et myggstikk. Infeksjonen er svært vanlig i flere områder i Sør-Europa. Det finnes myggmidler som har dokumentert effekt mot sandfluer, men man kan ikke forvente fullstendig beskyttelse. På kvelder og netter, bør hunden også beskyttes ved hjelp av myggnett, eller ved å holde seg innendørs.
Hjerteorm, Dirofilaria immitis, er en parasitt som spres til hunder via mygg. Infeksjonen ses hovedsakelig i Sør-Europa, og i noen regioner er risikoen for smitte svært høy. De voksne ormene setter seg i blodkar i hundens lunger og forårsaker alvorlig skade på lungene og hjertet. Når ormen først er voksen, er det ofte vanskelig å kurere den infiserte hunden. Smitten kan imidlertid forebygges ved hjelp av preparater som brukes regelmessig til hunder i land hvor det er fare for smitte.
Leptospirose
Leptospirose forårsakes av en bakterie som spres via urinen fra smittede dyr, ofte i fuktige miljøer, dammer eller vannkilder. Bakterien kan føre til lever- og/eller nyresvikt hos hund, og den kan smitte fra dyr til mennesker.
Hunder kan vaksineres mot Leptospirose, men i Norge er ikke dette en standardvaksine. Mattilsynet anbefaler at hunder som skal reise til land der det finnes leptospirose vaksineres mot sykdommen. Leptospirose er vanligst i varmere strøk, spesielt rundt Middelhavet, men har de senere årene blitt mer og mer vanlig også lenger nord i Europa, inkludert Skandinavia. Ved grunnvaksinering gis to vaksiner med en måneds mellomrom. Ikke la hunden drikke fra sølepytter, dammer eller elver i områder med høy risiko.
På esccap.org kan du finne nyttig informasjon om hvilke parasitter og insekter du bør beskytte hunden mot når du reiser til ulike områder i Europa.